Plantarea pomilor și arborilor cu rădăcină ambalată

You are currently viewing Plantarea pomilor și arborilor cu rădăcină ambalată

După achiziționarea unui pom, urmează plantarea.

Prinderea și dezvoltarea pomului depinde în mare măsură de plantarea corectă.

Perioada optimă de plantare a pomilor este în repaus  vegetativ, primăvara devreme sau toamna târziu, înainte ca pământul să înghețe iar temperaturile să fie cel puțin de 2-3 grade Celsius.

Pentru a urmări întregul proces de plantare al pomilor fructiferi, vă rugăm să vizionați următorul filmuleț de instructaj!

Pașii de plantare

  1. Despachetarea

Se desface ambalajul și se îndepărtează rumegușul fără rănirea rădăcinilor.

  1. Hidratarea

Pentru o hidratare eficientă, pomul trebuie lăsat într-o găleată cu  apă, timp de 30-120 de minute înainte de plantarea propriu-zisă.

  • Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire Se face un amestec compus din:      1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o consistență omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării,, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi ajută la vindecarea rănilor
  1. Săparea

Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 40X40X50 cm (lungime x lățime x adâncime).

Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aerarea pământului.

  1. Tăierea rădăcinilor vătămate

Tăierea rădăcinilor are ca scop eliminarea porţiunilor de rădăcină rupte, uscate sau mucegăite. Fasonarea se va face imediat deasupra rănii. Deasemenea, se fasonează rădăcinile mai subțiri de 3-4 mm, la 7-8 cm.

  1. Plantarea

Pomul se așează cu punctul de altoire la 5 cm deasupra nivelului original al solului, iar groapa se umplă  cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umplă  în proporţie de 90%. Distanța de plantare a pomilor depinde de specia aleasă și de portaltoiul folosit. În orice caz, distanța între plante nu poate să fie mai mică de 3-4 metri.

  1. Fertilizarea

Inainte de udare pământul se fertilizează cu  îngrășământ complex NPK.

  1. Udarea

În groapa de plantare se toarnă 1-2 galeți de 10 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile pomului şi va elibera aerul prevenind apariţia mucegaiului.

  1. Tasarea pământului

După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului, și se tasază ușor pământul, fixând pomul în poziție dreaptă. Apoi se trage tot pământul în jurul pomului sub forma de muşuroi pentru  a proteja pomul de ingheţ.

  1. Tutorarea

Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru ca acesta să crească drept şi să nu fie îndoit de vânt sau de zăpada. Asezati câte un tutore în dreptul fiecarui pom și legati în formă de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoara sau chiar o curea din piele mai veche, cu grijă, astfel încât suportul sa nu zgârie coaja plantei

  1. Mulcirea (opțională)

Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală, uscată (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea  creșterii buruienilor.

  1. Fasonarea coroanei (primăvara)

După plantare se recomandă scurtarea axului pomului la aproximativ 1,0-1,4 m și fasonarea ramurilor laterale la 4-5 muguri.

This Post Has 4 Comments

  1. Macovei Viorica

    Mulțumesc ptr. tot,..as dori să știu ceva despre cătina galbenă , o am în grădină și nu știu să o îngrijesc…mulțumesc anticipat.

    1. Magdo Janos

      Bunz ziua,
      Va referiti la catina (Hippophaea rhamnoides)?
      Nu este ceva complicat. Sa rodeasca trebuie sa aveti plante femele si cel putin un polenizator. Plantele au cerinte minime.
      Pretentiosi la mult soare, fructele se coc spre sfarsitul lui august. Necesita rarire din cand in cand.
      Succes in gradinarit!

  2. Huzum Eugenia

    Bună! Apropoo de cătină, doresc să vă întreb la ce face referire”cel putin un polenizator”? Eu am doua tufe de catin,unul de 2 ani deja,iar celălalt de anul acesta.Multumesc!

    1. rodeelvira

      Bună ziua,
      La cătină exită plante roditoare (femele) și plante polenizatoare (mascul). Pentru a face fructe pentru 5 plante roditoare trebuie plantat o plantă polenizatoare la o distanta max. 10m.

Lasă un răspuns