Plantarea arbuștilor fructiferi: zmeur, mur

You are currently viewing Plantarea arbuștilor fructiferi: zmeur, mur

Să nu credeți că zmeura trebuie să fie zmeurie! Poate fi galbenă, vișinie, mov sau chiar neagră. Oricum, o recunoști după parfum…

Și ce sănătos este să ieși în grădină și să mănânci direct de pe tufă! Zmeurul, ca și murul, ciupește, dar nu agață: vrea doar să nu pleci fără să-ți dăruiască fructele. Iată ce trebuie să faci ca să ai zmeură sau mur în grădină:

  1. Despachetarea

Se desface ambalajul și se îndepărtează rumegușul fără rănirea rădăcinilor.

  1. Hidratarea

Atât la plantările de primăvară, cât și la cele de toamnă se recomandă imersarea butașului în apă timp de cel puțin 30 de minute.

Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire. Se face un amestec compus din: 1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o pastă omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi la vindecarea rănilor.

  1. Săparea

Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 30x30x40 cm (lungime x lățime x adâncime).

Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aerarea pământului.

  1. Fasonarea rădăcinilor

Dacă există rădăcini vătămate, acestea se taie deasupra rănii, evitând rănirea capilarelor şi a rădăcinilor tinere.

  1. Plantarea

Butașul se așază în groapă, astfel încât rădăcina să fie acoperită cu cca 3 cm de pământ. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.

Sfaturi și recomandăriDistanțele de plantare recomandate pentru diferite categorii de arbuști fructiferi:
– zmeur: 50 cm între plante, 1,5 – 2,00 m între rânduri la plantații familiale.
– mur: 1,00 m între plante, 1,5 – 2,00 m între rânduri.

  1. Fertilizarea

Înainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK.

  1. Udarea

În groapa de plantare se toarnă aproximativ 5-7 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile butașului, prevenind apariţia mucegaiului.

  1. Tasarea pământului

După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasează ușor.

  1. Mulcirea (opțională)

Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale uscate de origine vegetală, (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.

  1. Fasonarea (primăvara) sau mușuroirea (toamna)

În cazul plantărilor de primăvară, lăstarii se fasonează prin tăiere, lăsând 1până la 3 muguri pe lăstar. În cazul plantării de toamnă târzie, se trage pământul sub formă de mușuroi în jurul butașului, astfel încât numai vârful să rămână afară. Mușuroirea va asigura protecția plantei peste iarnă.

Arbuștii fructiferi sunt plante ușor de întreținut. Dacă ai parcurs toți pașii recomandați, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să te bucuri de fructele sănătoase și gustoase, produse în grădina ta.

Lasă un răspuns