Patarea neagra a frunzelor de trandafir

Diplocarpon rosae

Din pacate, desi au spini, frumosii trandafiri se imbolnavesc si ei. Trebuie sa cunoastem bolile lor pentru a interveni la timp astfel incat sa nu riscam sa ii pierdem.
Astazi vorbim despre patarea neagra a frunzelor de trandafir.
Boala se manifesta in special pe frunze, pe partea lor superioara formandu-se pete negre, circulare, cu aspect radiar si margini neprecis delimitate.
Petele variaza in diametru, de la 3-4 mm la 12-16 mm, aspectul radiar datorandu-se cresterii miceliului, ce porneste radiar de la punctul de infectie.
In conditii de mediu favorabile, petele produc leziuni mari, neregulate ca forma.
Tesutul din jurul petelor se ingalbenesc, iar la final ingalbenirea cuprinde frunzele in intregime.

In cazul atacurilor puternice au loc defolieri premature ale plantelor cu implicatii in ceea ce priveste numarul si calitatea florilor.
La suprafata petelor apar mici proeminente de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.
Prin ruperea cuticulei are loc punerea in libertate a conidiilor, deci diseminarea patogenului.
In afara de frunze pot fi parazitati si lastarii tineri pe suprafata carora apar pete violet-negricioase.
Diplocarpon rosae se transmite de la un an la altul prin conidiile de pe frunze, prin ascosporii care rezista peste iarna si prin miceliul de rezistenta din leziunile de pe lastari.
Pentru prevenire se recomanda taierea lastarilor plantelor bolnave si adunarea frunzelor atacate in vederea distrugerii lor prin ardere. In spatiile protejate se recomanda aerisirea periodica in vederea reducerii umiditatii atmosferice.
De asemenea se recomanda hranirea corespunzatoare a acestora pentru a avea o mai mare rezintenta la boli. Recomandam hranirea cu ingrasamant pentru trandafiri de la Agrecol.

Distribuie această postare

Articole similare