Intretinerea vitei de vie

Dezmusuroitul se executa pana la nivelul solului primavara dupa trecerea pericolului de inghet si inainte de intrarea invegetatie (de preferat este luna martie când temperatura nu mai scade sub -9ºC).

Fertilizarea solului:

Pentru fertilizare organica se recomanda imprastierea de 3-6 kg de gunoi de grajd pe 1 m².

Completarea rezervei minerale a solului se poate efectua prin adaugarea ingrasamintelor chimice. Se dizolva 200-300 g azotat de amoniu, 300-400 g sare potasica si 300-400 g superfosfat intr-o 100 l apa, din solutia astfel obtinuta se administreaza 10 l la fiecare planta.

Taierile in uscat:

Incepand cu anul al II-lea, de la plantare se aplica taierile de formare. Prin aceste taieri se urmareste, pe de o parte, o fortificare a vitelor, iar pe de alta parte, o formare a viitoarei tulpini si a elementelor de rod. Lucrarea se executa imediat dupa dezmusuroit, inainte ca in planta sa se declanseze „plansul” (pornirea in vegetatie).
Taierea vitelor in uscat se executa diferentiat in functie de forma de conducere practicata.
a). Pentru formarea butucilor cu conducere joasa:
– la cep a 2-3 ochi, cand cresterea vitelor este slaba sau nu s-a format decat o singura coarda.
– la 2 cepi a cate 2-3 ochi , fiecare, in cazul vitelor puternice.
b). Pentru formarea butucilor cu conducere semi inalta sau inalta:
– se lasa o cordita de 5-6 ochi lungime, care se leaga in pozitie verticale de tutore (arac).

In anul III de la plantare lucrarile sunt asemanatoare cu exceptia taierii de formare.
a). Pentru formarea butucilor cu conducere joasa se lasa la taiere 2 coarde de 8-10 ochi si 2 cepi a 2-3 ochi.
b). Pentru forma semi-inalta si inalta se proiecteaza tulpina, eventual cordoanele. Pentru tulpina se alege o coarda plasata cel mai jos pe cordita din anul precedent si se taie la cca 10 cm sub prima sarma a spalierului. De pe portiunea ramasa se inlatura ochii cu exceptia a 3-4 din varf.
In anii urmatori plantarii, vitele se taie primavara si se doreste conducerea butucului conform tipului de taiere ales. In timpul vegetatiei se vor face operatiile in verde care mentin butucul curat si permit iluminarea lui pentru o coacere cat mai buna a strugurilor.

Distribuie această postare

Articole similare