Îngrijirea trandafirului

Instrucțiuni de plantare pas cu pas

În primul rând trebuie verificate dacă există rădăcini vătămate, acestea se vor tăia deasupra rănii, evitându-se pe cât posibil tăierea capilarelor. Cu cât rămân mai multe rădăcini capilare, cu atât cresc șansele de prindere.

Atât la plantările de primăvară, cât și la cele de toamnă, este indicat ca înaintea plantării, timp de 5-6 ore să imersați trandafirii în apă. Astfel plantele pot compensa o eventuală deshidratare.

Dacă solul în care se plantează este compact și umed, este recomandat ca înaintea plantării să lase pământul să se zvânte.

Groapa de plantare trebuie să aibe adâncimea și lățimea de 30-40 cm, astfel încât pe fiecare parte, între plantă și marginea gropii să rămână un spațiu de cca. o palmă.

Nu este indicat ca în groapa de plantare să se pună turbă, iarbă sau gazon de la suprafata gropii, aceștia favorizând putrefacția rădăcinii.

Zona de altoire trebuie să fie îngropată la cca. 5 cm. După plantare se va uda planta abundent. La sfârșitul operațiunii de plantare, trandafirul se va mușuroi cu cca. 15 cm de pământ, astfel încât numai vârful lujerilor să rămână afară. La trandafirii plantați toamna, mușuroiul se îndepărteaza în aprilie, iar la cei plantați în perioada de primăvara se recomandă îndepartarea mușuroiului dupa ce lujerul plantei a atins o înălțime de 10 cm de la plantare.

Distanțele de plantare recomandate :

  • pentru trandafiri teahibrizi 60 x 60 cm sau 3-4 plante pe metru patrat.
  • pentru polyantha 45 x 45 cm sau 5-6 plante pe metru patrat.
  • pentru trandafirii urcatori 2-3 m între plante.

Taierea trandafirilor

Este indicat ca taierile sa se faca primavara, la taierile de toamna existand pericolul ca ranile, care nu mai au timp sa se cicatrizeze, sa inghete. Prin taieri se vor indeparta toti lujerii bolnavi, inghetati sau raniti, ca si cei slab dezvoltati, iar cei sanatosi se vor scurta la 20-30 cm (teahibrizi).

La scurtarea lujerilor trebuie o mare atentie ca taierea sa se faca oblic, cu 5 mm deasupra unui mugure, cu o foarfeca ascutita pentru a se evita strivirea tesuturilor.
Dupa ofilire, florile se indeparteaza. Aceasta taiere de vara favorizeaza o a doua inflorire

dupa cca. 6 saptamani.

Distribuie această postare

Articole similare