Îngrijirea trandafirului – Instrucțiuni de plantare pas cu pas

In primul rand trebuie verificate daca exista radacini vatamate, acestea se vor taia deasupra ranii, evitadu-se pe cat posibil taierea capilarelor. Cu cat raman mai multe radacini capilare, cu atat sansele de prindere cresc.

Atat la plantarile de primavara, cat si la cele de toamna, este indicat ca inaintea plantarii, timp de 5-6 ore sa imersati trandafirii in apa. Astfel plantele pot compensa o eventuala deshidratare.

Daca solul in care se planteaza este compact, umed, este recomandat ca inainte de plantares a se lase pamantul sav se zvante.

Groapa de plantare trebuie sa aibe adancimea si latimea de 30-40 cm, astfel incat pe fiecare parte, intre planta si marginea gropii sa ramana un spatiu de cca. o palma.

Nu este indicat ca in groapa de plantare sa se puna turba, iarba sau gazon de la suprafata gropii, acestia favorizand putrefactia radacinii.

Zona de altoire trebuie sa fie ingropata la cca. 5 cm. Dupa plantare se va uda planta abundent. La sfarsitul operatiunii de plantare trandafirul se va musuroi cu cca. 15 cm de pamant, astfel incat numai varful lujerilor sa ramana afara. La trandafirii plantati toamna, musuroiul se indeparteaza in aprilie, iar la cei plantati in perioada de primavara se recomanda indepartarea musuroiului dupa ce lujerul plantei a atins o inaltime de 10 cm de la plantare.

Distantele de plantare recomandate :

  • pentru trandafiriteahibrizi 60 x 60 cm sau 3-4 plante pe metru patrat.
  • pentru polyantha 45 x 45 cm sau 5-6 plante pe metru patrat.

pentru trandafirii urcatori 2-3 m intre plante.

Taierea trandafirilor

Este indicat ca taierile sa se faca primavara, la taierile de toamna existand pericolul ca ranile, care nu mai au timp sa se cicatrizeze, sa inghete. Prin taieri se vor indeparta toti lujerii bolnavi, inghetati sau raniti, ca si cei slab dezvoltati, iar cei sanatosi se vor scurta la 20-30 cm (teahibrizi).

La scurtarea lujerilor trebuie o mare atentie ca taierea sa se faca oblic, cu 5 mm deasupra unui mugure, cu o foarfeca ascutita pentru a se evita strivirea tesuturilor.
Dupa ofilire, florile se indeparteaza. Aceasta taiere de vara favorizeaza o a doua inflorire

dupa cca. 6 saptamani.

Distribuie această postare

Articole similare