Vița de vie Fețească Neagră

Soi autohton cu origini străvechi, cultivat în podgoriile din Moldova. Locul de origine ar fi situat pe valea râului Prut, în judetul Iasi.

Are vigoare foarte mare de creştere, cu creşteri vegetative puternice. Soi cu perioada scurtă de vegetaţie (150-160 zile). Strugurii mijlocii spre mari, cilindro conici, aripaţi, cu boabele aşezate des pe ciorchine. Bobul este mijlociu, sferic, cu pieliţa groasă de culoare neagră-albăstruie acoperită de pruină. Are rezistenţa foarte bună la ger şi la secetă.

Feteasca Neagră are fertilitatea destul de scăzută (uneori în jur de 30%). Din acest motiv, la tăierea în uscat se lasă o cantitate mai mare de lemn.

Epoca de coacere este în septembrie. Deşi are o putere mare de creştere, este rezistentă la ger, secetă şi putregai. Feteasca Neagră ajunge la maturitate puţin înainte de Merlot, în general după data de 15 septembrie, având o perioada de vegetaţie de aproximativ 160-170 de zile.

Acest soi acumulează uşor cantităţi importante de zahăr (230-240 g/l) şi are o aciditate bună, de peste 7 g/l în acid tartric (dacă producţia nu depăşeşte 7-8 tone/ha). Condiţiile propice pentru dezvoltarea acestui soi sunt oferite de versanţii însoriţi, unde acumulările de antociani ajung la valorile optime pentru acest soi.

Se obţin vinuri roşii de calitate superioară, aroma este specifică soiului. Odată cu învechirea vinul devine echilibrat şi corpolent. Vinul este vinificat sec sau demisec şi are o culoare intensă roşie-rubinie.

În funcţie de tehnicile de vinificaţie, se pot obţine vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare.